Rationamentul de-a fi

În loc de prefață

Cuvantului ii vine sfintenia (a lui sfintenie) tocmai din inaltul grad polisemantic pe care il are. Oricat ne straduim noi oamenii sa il ...

miércoles, 14 de diciembre de 2016

Pâinea noastră cea de toate clipele.

Pâinea noastră cea de toate zilele (aliment al corpului), a fost, este si va rămâne, organica pâine.
Dar alimentul cel mai vital omului (atât al omului ca individ cât si ca specie), alimentul cel de fiecare clipa, a fost, este, si va fi, informatia.
Lipsiti de organica "paine" rezistam in viata vreo 35-40 de zile, dar fara "informatie" pierim mai repede decat de lipsa de aer.
Ca sa intelegem mai indeaproape ce este informatia, ar trebuie sa ne-o putem imagina ca pe o unitate de marimea unui "pixel"


Scriam (tot azi) la postarea "Enciclopedismul", randurile ce le pun de aci in jos, cu font rosu, si nu mi-am dus in acea pagina gandul pana la capat, pentru ca aveam nevoie de acest continut aici, la subiectul "Painea noastra cea de toate clipele":
"Omul nu are nevoie doar sa isi castige existenta, ci, si sa si-o apere.
Pentru a-ti castiga (corect) existenta, ai nevoie sa iti castigi autorizarea din partea Societatii, pentru o profesie anume. 
Iar pentru asta, ai de inghitit multa informatie.
"Fructul" asta (profesia) se coace in cel putin 10 ani (cei obligatorii) de elementara (si oficiala) scoala, cu variatii ale "coacerii" asteia suind la 18-20 de ani (nu mai zic mai mult), functie de calitatea ce gandim, vrem sau putem sa o conferim "produsului final" in cauza.
Ca la oalele de lut, intr-un fel e coacerea pentru o strachina comuna si alta-i coacerea pentru "obiectul" care face parte dintr-un serviciu de portelan, sau de cristal).
Focalizarea tuturor cunostintelor din noi ("din noi",ca persoane individuale) asupra unui punct (ca adunarea razelor de soare printr-o lupa, asupra unuicapat cu catran al unui bat de chibrit) obtine din noi (cei ce suportam o asa prelucrare), "tehnocratul".
Tehnocratul de categoria 1, 2, 3 .  . 6, sau speciala.
Cu o asa capacitate, iti poti pescui, pentru tine, in fiecare zi, pestele trebuitor mesei tale si ale familiei tale "nucleare" (adica tu, nevasta, copii, catelul, pisica si cinci gaini).
........................................................................
Ne aflam in anul de gratie 2016, si folosim pentru exprimare, termeni de-ai contemporanelor timpuri pe care la traim.
Tocmai avuram discutii in societatea romaneasca cu "tehnocrati da" / tehnocrati ba" si iata ce folosinta voi da eu acestui "conflict".
Vreau sa zic ca un profesional (sau "tehnocrat") nu are capacitatea de "a da paine" la 5000 de guri (ci doar la vreo 5-10 guri.
Doar politicianul poate crea paine, nu doar pentru 5000, ci si pentru 23 de milioane (cat populatia Romaniei) pentru 1 miliard jumate (cat e populatia Chinei), sau pentru 7,5 miliarde (cat e populatia actuala a globului.
Doar atat ca in primul exemplu, e vorba de painea la propriu (painea organica), iar in al doilea caz este vorba de "painea" la figurat, pe care o folosim spre ex. cand ca adulti ne pregatim sa devenim apti de un "serviciu", sau cum spunem popular, apti sa ne castigam o paine (sau "painea).
Cu alte cuvinte, unul care face o fabrica (un "loc de munca") cu 3500 de "posturi de munca" spune ca "dau o paine sa manance la 3500 de oameni", nu?
Deci, asta care ocupa "post de munca" e "tehnocrat", iar cel ce creeaza "locuri, cu posturi de munca", nu e "tehnocrat" ci "politician. Politician sau "manager".
Asta in domeniul "burtii".
In domeniul "capului" (al "mintii" adica) insa, cei care dau paine populatiei, sunt . . . "filozofiile".
Filozofii emise, evident, de filozofi dar, vorba aia . . . "filozofii pleaca, filozofiile raman"
Intre filozofi, o mica parte (cam un 3 - 5% sa zicem) sunt "compozitori" (creatori), vreo 10-15% sunt "interpreti" (difuzatori) vreo 30% formeaza "publicul activ" (spectatori), iar vreo 50% este dimensiunea "publicului pasiv" (un fel de "Marea Moarta", un fel de "pepiniera" din care "izvorasc" actorii primelor trei categorii).

Constienta ca "filozofii pleaca, filozofiile raman", aceasta "Mare Moarta" e al naibii de zgarcita la ora de a plati creatorilor de filozofii (de vreme ce, cand dau coltul nu iau filozofiile cu ei), fiind mai darnica insa cu "interpretii" (cu difuzatorii).
Comutand analogia pe "comert", putem spunea ca "creatorul de filozofie" este analogic "fabricantului (individual)", "interpretul" este analogic "comerciantul", "publicul activ" este analogic "cumparatorului frecvent" iar "Marea Moarta" este analogica "cumparatorului pasiv".
Toti astia ultimi trei "actori" sunt cu ochii pe "creatorul de filozofie" precum sunt corbii, in desert, cu ochii pe calatorul ce ii va fi hrana, imediat ce naturala-i viata, se termina.

Eu incerc si sa promovez mai ales filozofii gata create de altii (ca un simplu difuzor radio prin care rasuna gandurile "creatorului de filozofie" si nu gandurile difuzorului, care de fapt, nici n-are :) ), si in afara de asta, oi mai zice si eu cate o prostie (din cand in cand).






No hay comentarios:

Publicar un comentario