Rationamentul de-a fi

În loc de prefață

Cuvantului ii vine sfintenia (a lui sfintenie) tocmai din inaltul grad polisemantic pe care il are. Oricat ne straduim noi oamenii sa il ...

miércoles, 14 de diciembre de 2016

Cum să alegi grâul de neghină, intr-o piață asa de plină?

Informatia vine ca Dunarea.
Ca o Dunare, in mijlocul albiei careia-i te-ai afla tu singur, inotand in sens invers fluxului ei.
Daca ai vrea sa o cuprinzi, o o opresti, ca un copil care ar da sa isi incarce bratele de jucarii, cat ai putea retine, din fluxul asta "informatie"?
Eu mi-am propus sa incerc sa promovez "informatie enciclopedica".
Nu sunt nici primul, nu sunt nici singurul, nu sunt nici ultimul care face asta. De ce-ar lua omul de la mine, si nu de la altul? Nu e internetul la indemana fiecaruia?
Asa este, daca nici pe piata asta a raspandirii informatiei nu e oferta, atunci, in nimic nu mai este oferta. Si totusi, in toate cele, unii ne comportam ca niste ghizi, care pretindem (ca un taximetrist in orasul lui) ca stim sa ducem omul la destinatia lui, pe drumul cel mai bun (unde "bun", inglobeaza chestiuni precum: mai scurt, mai sigur, mai ieftin, etc).

Asa cum nu toti calatorii merg cu acelasi taxi din lumea asta, sau cu acelasi mijloc de transport, tot la fel, si in domeniul ofertei de informatie, e ca in piata de legume, unde desi sunt 1001 tarabe cu rosii, in final nu cumperi de la toate ci te opresti la vreuna din ele.

Am gasit prin facebook, imaginea asta de alaturi, din care putem intelege, ca in ce priveste alegerea dintre "folositor tie" si "nociv tie", exista niste ratiuni care sunt in consens cu natura, si nu in contrasens cu ea.

Cum ziceam mai sus, informatia vine peste tine din toate partile.
De parca nu era destul, iata ca mai aduc si eu, cu sacul, si le vars in mijlocul pietei, de unde cine vrea (si iii trebuie, isi ia, iara cine nu, se duce in calea lui.

Nu exista aliment, mai necesar omului decat informatia.
Alimentul de baza al omului (al omenirii) este "painea" (atat "painea" la propriu, ca si "painea", la figurat).
De aceea nimic nu este mai important decat sa invatam a distinge "adevaratul", de "fals", "trebuitorul" de "nefolositor", "realul" de "virtual", "realul" de "abstract", "abstractul" de "virtual, "abstractul" de "concret", "iluzia" de "vis", si etc.

No hay comentarios:

Publicar un comentario