Rationamentul de-a fi

În loc de prefață

Cuvantului ii vine sfintenia (a lui sfintenie) tocmai din inaltul grad polisemantic pe care il are. Oricat ne straduim noi oamenii sa il ...

miércoles, 14 de diciembre de 2016

Bărbăția politică sau cavalerismul politic

In viata politica romaneasca, Elena Udrea a fost una dintre extrem de putinele "persoane la varf" care au oferit dovezi de "cavalerism politic".
Udrea nu "dovezi" (de cavalerism politic) a oferit ci, superdovezi.

Diferit de "cavalerismul clasic", unde arma cavalerului era sabia, in 2016, la 68 de ani dupa codificarea celor mai fundamentale reguli de Drept, si proclamarea lor, arma celui ce intruneste conditiile "cavalerismului  politic" in actualitate nu mai este totuna cu "dreptatea sabiei" ci este sinonima cu "sabia dreptatii".

"Cavalerismul politic" presupune nu doar cand sa spui lucrurilor pe nume, infruntand "jocul la intimidare" al celorlalti, ci implica si dorinta si stiinta de a aduce adevarata tamaduire sociala unui procentaj cat mai mare in randul populatiei ce formeaza poporul din care cavalerul respectiv se trage.
Elena Udrea a avut de luptat insa, cu mahalagismul balcanic, in general, dar cu cel romanesc, in special.

Cu cat "gradul de cavalerism" este mai inalt, cu atat ii este mai greu de luptat impotriva mahalagismului.
Una este sa lupti impotriva unui "grad de mahalagism" de 51%, al unuia de 70%, dar, ramai fara cuvinte in fata unui mahalagism aproape total.
In astfel de conditii te afli exact ca un Robinson Crusoe, cazut in mainile canibalilor, sau ca un cetatean obisnuit cazut intr-o mlastina cu crocodili.
Ce dialog rational, cu cine, si cum, sa duci in astfel de conditii?
Am cautat in "bazinul spaniol de informatie", un sinonim al cuvantului "mahalagism" si am gasit ceva-ceva (se numeste "murmuracion", sau "habladuria", "comadreo", "chisme" sau "cotilleo"), si de-abia din toate cinci conceptele luate la un loc si amestecate, ca niste substante puse, in chimie, in acelasi vas, rezulta o "solutie toxica" cat de cat mai apropiata de cea numita "mahalagism".

Imediat ce dispun de timp, o sa ii acord si acestui termen o pagina, in "volumul meu virtual" numit "Enciclopedie politica", pentru ca sunt, referitor la termenul asta, destule lucruri despre care mai oricine stie, dar nu stie intr-o masura atat de bine definita ca in definirile ce le gasim in versiunea spaniola.

No hay comentarios:

Publicar un comentario