Rationamentul de-a fi

În loc de prefață

Cuvantului ii vine sfintenia (a lui sfintenie) tocmai din inaltul grad polisemantic pe care il are. Oricat ne straduim noi oamenii sa il ...

domingo, 25 de diciembre de 2016

În loc de prefață

Cuvantului ii vine sfintenia (a lui sfintenie) tocmai din inaltul grad polisemantic pe care il are.
Oricat ne straduim noi oamenii sa il fixam, el este in continua metamorfoza, alunecandu-ne printre degete ca un peste viu din mainile unui copil.



Ton /Matiz (culoare)
Cuvantul reprezintă in lumea cuvintelor,  ceea ce culoarea reprezintă in lumea culorilor.
Cu ajutorul cuvintelor "pictam" imagini cu care sa inselam (sau nu) perceptia prezumtivului/prezumtivilor "cititor/cititori" creandu-le plaje ce se intind de la realitate pana la iluzia optica

"Se numește culoare percepția de către ochi a uneia sau a mai multor frecvențe (sau lungimi de undă) de lumină. În cazul oamenilor această percepție provine din abilitatea ochiului de a distinge câteva (de obicei trei) analize filtrate diferite ale aceleiași imagini. Percepția culorii este influențată de biologie (de ex. unii oameni se nasc văzând culorile diferit, alții nu le percep deloc, vezi daltonism), de evoluția aceluiași observator sau și de culorile aflate în imediata apropiere a celei percepute (aceasta fiind explicația multor iluzii optice)" (citat extras din "Culoare - Wikipedia").
Culoare / Culori

Diferit de clasica pictura unde am putea spune (cel putin din cauza faptului ca culoarea "ingheata" pentru o mai multa perioada de timp) ca . . . "scripta manent", in domeniul "desenarii" realitatii prin cuvinte, metamorfoza (schimbarea la fata) face ca rezultatul acelei desenari sa se comporte ca "imaginea gif" de mai sus, botezata "Ton/Matiz (culoare)".

Unii dintre noi oamenii, avem in noi nevoia de principialitate, in timp ce altii avem in noi nevoia ne-principialitatii.
Si pentru asta s-a inventat scrisul, pentru ca la luarea de fiinta a "contractului intre oameni", sa se contrapuna efemeritatii "contractului social oral", perenitatea "contractului social scris".

Oamenii traiesc un fel de "hotii si vardistii" toata viata, unii jucand rolul de paznici, insetati de incercarea de a apara spiritul "acordurilor /conventiilor / contractelor" incheiate intre oameni (si statuate sub forma de "legi", mai ales scrise), in timp ce altii isi asuma rolul de hoti, insetati de dorinta de a incalca spiritul "acordurilor / conventiilor / contractelor" incheiate intre oameni si "incremenite" sub forma de "legi" (mai ales scrise).

Hotul foloseste o infinitate de stratageme pentru a fenta paznicul, si are misiunea infinit mai usoara decat a acestuia, ne-trebuind sa isi tina atentia incordata, in timp ce paznicul trebuie sa aiba atentia continuu incordata.
Este o competitie continua intre informare si dezimformare, intre vigilenta si contra-vigilenta, intre "dorinta ta de ati prezerva bunurile" si "dorinta altuia de a te deposeda de bunuri ale tale"
Exista pe lumea asta "oameni care isi apara bunurile licite" si "oameni care atenteaza la licitele bunuri ale altora".
Exista pe lumea asta "oameni care nu folosesc violenta decat ca legitima aparare" dupa cum si "oameni care atenteaza la legitima aparare a altor oameni"
Cea mai vasta hotie practicata pe lumea asta este aceea despre care noi romanii spunem despre cineva ca . . . "te face din cuvinte".
Distanta focala - Unghiurile de viziune
Omul este cu atat ma usor "sa fie facut din cuvinte" cu cat mai ignorant este ca persoana.
Ignoranta nu dispare decat ca aerul dintr-un recipient (un pahar, sa zicem) pe masura ce aerului ii ia locul un "lichid" (un fluid) numit "cunoastere", iar "cunoasterea enciclopedica" este cea mai vasta, cea mai cuprinzatoare dintre modalitatile de cunoastere.
Cunoasterea de timp "tehnocrat" iti confera o viziune (si o capacitate de actiune) asemanatoare viziunii tanchistului, asemanatoare unei camere de supraveghere focale (12º) in timp ce cunoasterea enciclopedica iti confera o viziune sferodimensionala (360º) depinzand dupa auto-pregatirea fiecarei persoane in parte "distanta focala" pana la care "ii bate" (ca la bec) lumina.
Pentru ca una e sa iti lumineze mintea cat un bec de lanterna (de 1,5 v) si alta e sa iti faca lumina de jur-imprejur un bec de 500 sau de 1000 de watti. Pai nu?

Eu incerc (printre alte) sa "innobilez" textele ce le scriu in "format blog" sau in "format pagina web" cu linkuri care conduc spre "depozite cu continut explicativ", unele dintre aceste depozite confectionate de mine (in cazul in care nu gasesc "depozite cu continut explicativ" necesar mie) iar altele spre "depozite cu continut explicativ" create deja de alte persoane (si cel mai des, spre cele existente in Wikipedia).
Spun asta pentru a aviza eventualul cititor ca trecerea pe langa linkurile intalnite in textele expuse de mine diminueaza (ca la copilarescul joc "telefonul fara fir"), probabilitatea ca "persoana receptoare" sa inteleaga "mere" cand eu, ca "persoana emisoare" am spus "mere", existand riscul sa se inteleaga "pere". Sau, existand riscul ca, in loc de "ploaie", receptorul sa inteleaga "oaie".
Ramane la latitudinea fiecarui cititor in parte pozitia pe care o adoptă fată de cele aci spuse de mine, si fiecare, cum face (bun / rău) este propriul sau făcut.
Navigatie placuta!









No hay comentarios:

Publicar un comentario