Rationamentul de-a fi

În loc de prefață

Cuvantului ii vine sfintenia (a lui sfintenie) tocmai din inaltul grad polisemantic pe care il are. Oricat ne straduim noi oamenii sa il ...

jueves, 22 de diciembre de 2016

Ne nastem vitei, cu predestinarea de a deveni boi sau vaci.

Am facut eu cercetari adanci peste cercetari adanci, si cand am tras linie si am socotit mi-a dat cam asa: Ne nastem vitei, cu deschisa prezumtie de a deveni (prin simpla crestere, boi sau vaci :) Singura care ne salveaza de la statutul de vita (incaltata sau descaltata, n-are importanta) este "cunoasterea", iar in ce priveste aceasta cunoastere, nu este vorba de vreo cine stie ce racheta ci este vorba despre "cunoasterea enciclopedica". Omului, in ce priveste cresterea fizica de la conditia de vitel la aceea de vita ii da deplinul concurs mama Natura, dar in afara de asta mura-n gura, isi are de dezvoltat, concomitent, doua fatete mentale din care o fateta (50%) latura sa profesionala (latura sa tehnocrata) iar cealalta fateta (alta 50%) fiind vorba de latura sa politica.

Daca te cresti pe tine ca individ, cu dezechilibru intre cele doua fatete, ceea ce te cresti de fapt nu se cheama altfel decat "un om dezechilibrat".
Ca sa intelegem mai usor diferenta, tehnocratul il putem asemui unui "zidar-tencuitor".iar politicianul unui antreprenor. Este adevarat ca "tehnocratul" poate tencui 15 mp de perete, fluierand, si poate face asta de 300 de ori pe an, dar daca il pui in fata "maculaturii" necesare constructiei unui bloc, se uita in acele hartii ca pisica in calendar. Omul trebuie sa isi dezvolte cat de cat echilibrat si maiestria de a confectiona table si piese de sah, dar si pe aceea de a sti sah. Trebuie adica sa fie la fel ca ochelarii de vedere, incetand a mai fi de tip "monofocal" si tinzand a fi de tip progresiv. Ceea ce vedem alaturi ne serveste a intelege ca tehnocratul are o "viziune focalizata" su nu o viziune sfero-dimensionala. E bun, foloseste extraordinar de mult tot soiul de viziuni, doar atat ca fiecare dintre noi trebuie sa stim sa ne asezam perfect acolo unde suntem, cu adevarat eficienti. Atentie la diferenta intre "eficace" si "eficient". Una dintre cele mai scurte definitii asupra conceptelor "eficace" vs eficient, suna asa: "Este eficace, dar nu este eficient, sa omori o musca cu tunul"

No hay comentarios:

Publicar un comentario