Rationamentul de-a fi

În loc de prefață

Cuvantului ii vine sfintenia (a lui sfintenie) tocmai din inaltul grad polisemantic pe care il are. Oricat ne straduim noi oamenii sa il ...

miércoles, 14 de diciembre de 2016

Enciclopedismul

"Omul nu are nevoie doar sa isi castige existenta, ci, si sa si-o apere.
Pentru a-ti castiga (corect) existenta, ai nevoie sa iti castigi autorizarea din partea Societatii, pentru o profesie anume.
Iar pentru asta, ai de inghitit multa informatie.
"Fructul" asta (profesia) se coace in cel putin 10 ani (cei obligatorii) de elementara (si oficiala) scoala, cu variatii ale "coacerii" asteia suind la 18-20 de ani (nu mai zic mai mult), functie de calitatea ce gandim, vrem sau putem sa o conferim "produsului final" in cauza.
Ca la oalele de lut, intr-un fel e coacerea pentru o strachina comuna si alta-i coacerea pentru "obiectul" care face parte dintr-un serviciu de portelan, sau de cristal).


Focalizarea tuturor cunostintelor din noi ("din noi",ca persoane individuale) asupra unui punct (ca adunarea razelor de soare printr-o lupa, asupra unuicapat cu catran al unui bat de chibrit) obtine din noi (cei ce suportam o asa prelucrare), "tehnocratul".
Tehnocratul de categoria 1, 2, 3 .  . 6, sau speciala.
Cu o asa capacitate, iti poti pescui, pentru tine, in fiecare zi, pestele trebuitor mesei tale si ale familiei tale "nucleare" (adica tu, nevasta, copii, catelul, pisica si cinci gaini).

Dar (vazuram in fantezia literara, Robinson Crussoe, sau in fantezia cinematografica "Cei sapte magnifici"), nu e suficient doar sa pui in brazda, si sa vrei tu sa lasi lumea in pace, vazandu-ti de ale tale, ci e nevoie sa te aperi, e nevoie sa iti organizezi apararea.
De castigat painea, ti-o poti castiga la modul individual, dar de aparat pielea, pe a ta si pe cea a alor tai, nu exista mod mai eficient, decat de a o face "in echipa".
Activarea intr-o echipa, nu se face la voia intamplarii, nici macar in sport, nici macar in sporturile cele mai populare (precum rugby-ul, sa zicem).
Esti dintr-o localitate. Localitatea respectiva are o echipa care se dedica rugby-ului.
De ce nu esti unul dintre "pilierii", "talonerii", aripile de gramada", "inchizatorii", "mijlocasii de gramada", "mijlocasii de deschidere", "aripile de trei sferturi", "centrii" sau fundasii acelei echipe?
Nu-i cunosti nici macar "Regulile jocului".
Regulile jocului de rugby au fost codificate in anul 1846, iar cel ne-interesat de ele, nu stie de existenta lor, nici azi.
Asa cum nu cunosti "regulile jocului" intr-un caz, in nici un fel de alt caz nu le poti cunoaste, mai inainte de a te interesa pe tine insuti sa le inveti, a le invata si a le asimila..

Cele mai ample echipe, nu sunt echipele sportive (corpul sportiv), nu sunt echipele din domeniul laboral (corpul laboral), nu sunt echipele din domeniul militar (corpul armatei), ci sunt echipele din domeniul politic (corpul politic).
In fiecare domeniu de activitate in parte, regulile de joc sunt . . . codificate (asemeni exemplificatei mai sus codificari a regulilor de rugby).
In fiecare domeniu de activitate, in cadrul oricarui fel de echipa, exista "posturi", posturi ce nu pot fi ocupate in acelasi timp de mai mult de o persoana, asa cum nu pot ocupa acelasi post de pilotaj in formula 1, doua persoane in acelasi timp si in acelasi spatiu. Sunt de fapt "monoposturi" (desi este impropriu spus fiind suficient spus "post").

Ca sa nu mori simplu tehnocrat, focalizat pe un drum precum calul celui caruia i se pun "ochelari", ca sa iti largesti viziunea, nu ai alta solutie decat aceea de a te alimenta cu acea "substanta" numita "informatie enciclopedica" livrata de acea miscare filozofica si pedagogica numita "enciclopedism"

Nu te multumi, cititorule, cu invitatia pe care ti-o face varianta in romana, aceea de "Lasa ca nu trebuie sa stii mai mult, citeste atat cat iti dau eu aici, si du-te la alt subiect, vezi-ti de drum.

Ia compara continutul paginii spaniole, ale aceluiasi subiect, cu cel in engleza, si apoi, revino la a compara, pe oricare din ele doua, cu cea in romana.
Nu ti se pare ca cineva, de undeva, rade  (de amatr de ani) de tine?

PS. M-am inselat. In cazul asta, nici macar limba engleza nu are versiune.
E un caz foarte rar intalnit. In general, unde nu au corespondenta la varianta spaniola, si englezii, n-au nici romanii.
Dar lipsa de corespondenta a variantelor englezesti la cele spaniole pot fi de 1 la 1000, in timp ce cele romanesti ce nu corespund la cele spaniole pot fi de 900 la 1000.
Cineva, e interesat ca romanului sa ii ramana ferita informatie care l-ar ajuta sa cunoasca corect "reguli ale jocurilor", si astfel, l-ar ajuta sa isi obtina o traire decenta a propriei vieti, atat ca individ cat si ca natiune. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario