Rationamentul de-a fi

În loc de prefață

Cuvantului ii vine sfintenia (a lui sfintenie) tocmai din inaltul grad polisemantic pe care il are. Oricat ne straduim noi oamenii sa il ...

jueves, 15 de diciembre de 2016

Rationamentul de a fi al acestui blog

Se zice, si pe buna dreptate se zice, ca "cine stie de toate, nu stie (de fapt), nimic de doamne-ajuta".
Dintr-un punct de vedere, asa e.
Intr-un fel are omul orizontul daca se afla pe puntea corabiei, si alt orizont are, cel ce e de santinela, pe catarg.
Intr-un fel trebuie sa stie (si sa vada lucrurile) bucatarul, lacatusul, strungarul, medicul, frizerul, etc corabiei, si in altfel capitanul sau secundul vasului expeditional, si in altfel conducatorul operatiunilor acelei calatorii expeditionale.
Strungarul isi face piesele dupa un desen tehnic facut de om (de alt om, sau de el insusi), bucatarul gateste dupa o reteta facuta de om, si asa toti meseriasii, concentrandu-se pe "productia imediata" si nu avand ca procupare primordiala, monitorizarea directiei navei.



Normal ca indiferent nu poti fi, fata de directia in care mergi, dar te comporti ca un pasager in trenul de Constanta (sa zicem), privind pe geam in stanga/dreapta, si ne-ramanand indiferent daca in loc de "Lehliu-Gara", ai vedea la un moment indicatorul de "Focsani", "Sinaia" sau "Filiasi", si nu, fiind pasager, te comporti precum mecanicul-conductor al trenului in care te afli.
.....................................................
Informatia profesionala clasica, te ajuta (ca individ), sa gandesti, sa ai o perceptie asupra vietii, asemeni unui marinar (matelot, matroz).
Informatia enciclopedica te ajuta (tot ca individ) sa gandesti lucrurile printr-o prisma asemanatoare conducatorilor de expeditii geografice de dinaintea marilor descoperiri geografice.

Desi nu sesizam, omul/omenirea, este in vesnica cautare de largire a orizontului, este in vesnica cautare de descoperiri.
Acum, Pamantul ne-a ramas . . . mititel.
Clasica analogie cu corabia, s-a cam perimat.
Nemaiexistand destine geografice necunoscute, analogia asta ramane "bunicica" dar "insuficient de buna".
Acum, mintea ar trebui sa ne ajute sa ne reprezentam lucrurile ceva de genul cum vazuram ca se desfasurau lucrurile in fantezia cinematografica "Star Trek".
Eu nu prea am vazut episoade din filmul asta, nu prea "il inghiteam" pentru ca nu prea imi plac fanteziile in general, dar ideea (iata, gasesc aci in Wikipedia) folosita in "Star Treck (1995 - 2001)  unde . . . . "aventura începe în Sectorul Delta aflat la 70.000 de ani lumină de planeta Pământ.
....................................................
E usor sa ne inchipuim (zic eu), ca nu indiferent cine conduce operatiunea de nimerire a Pamantului, ar si nimeri Pamantul..
Un crampei de Univers
Ai avea in fata "parbrizului" o imagine precum asta botezata de mine "Un crampei din Univers".
Si daca am pune degetul pe una anume, pe masura ce ne apropiem distanta dintre ele se mareste si se interpun intre ce vedem acum si ce am vedea pe masura reducerii distantei, corpuri care in acest moment nu sunt vizibile din cauza dimensiunii lor un pic (in raport cu cele de fata) mai reduse, dar altfel, imense.
Aici poate ca vedem "sori", si inca nu se vad nici macar corpurile de dimeni "Jupiter"-iene, nicidecum cele de dimensiuni "Pluton"-iene.

Ai in "masinaria" asta, tot neamul tau apropiat (pe acei cei mai dragi tie, pe care i-ai invita cu tot dragul, la nunta ta, sau a copiilor tai.
Alimentele, apa, combustibilul, nu sunt nelimitate, temperantura ambientala interioara depinde de combustibil (altfel, "afara" cand sunt -50ºC e "parfum"), timpul trece imperturbabil, sanatatea, varsta nimanui nu e batuta in cuie, apoi oamenii mai si ubla dupa "procreat", nasc, altii, dau coltul, etc.
Te incumeti sa iei conducerea operatiunii dispunand tu de un orizont al gandirii (cam ca al lui Ciolos) de, cum ziceam mai sus, "marinar" (matelot, matroz)?
Te incumeti sa ii duci pe ai tai aiurea, la pieire, daca nu dispui de cea mai mare "cunoastere enciclopedica" dintre cei cu care te afli pe acea nava?

Ma rog, asa cum nu inseamna cu nimic ca toti cei care vrem sa pictam Gioconda ca "da Vinci" sa sculptam ca Michelangelo, sau sa ne transformam bastonul cu care, fiecare, pornim, in clasa intaia, in ghiozdan, in baston de Napoleon, sau, toti am vrea sa ne urcam pe vreo prima treapta a vreunui podium (ca Nadia, sa zicem) dar nu reusim ceea ce vrem, ci in functie de capabilitatea proprie a fiecaruia.

Eu sunt un ex-sofer profesionist.
Am carat si marfuri-marfuri, animale-vii, si animale taiate, si animale-oameni (detinuti), si oameni-animale ("galerii sportive" mai bine spus "hooligans") si oameni-oameni.
Cel mai greu este de transportat oamenii.
Si cu cat sunt mai atinsi de ignoranta, sau de snobism, cu atat mai dificil e transportul lor.
Celor mai multi dintre cei ce prind "mansa", le convin "oamenii-vite", dar asta pentru ca astia care prind mansa, doar sa prinda mansa, nu inteleg indeajuns Viata.
"Drumul corect in Viata" nu il va gasi niciodata "o persoana anume", si nici "un grup anume de persoane" ci doar "entre todos" (intre toti), punand mana de la mana, fiecare de ce "cunoastere enciclopedica" dispune.
Cu cat mai multi oameni isi ridica nivelul cunoasterii enciclopedice (in afara de "profesia lui de baza", cu atat stresul la nivel de "natie umana" va scadea in intensitate.

Eu am sa incerc sa prezint publicului romanesc, informatie de a carei "lipsa de pe piata romaneasca", am deja evidenta.
Iata aci un mic exemplu de constatare a lipsei unei anume informatii, de piata romaneasca (este un exemplu, intre sute, mii.Cine a stat sa le numere?)
Captura variantei in spaniola
 Aci este vorba despre elementarul concept "Drepturi".
Nu e vorba de a prefera eu Wikipedia, dar ea se scoate in fata, la orice "cautare" si are cele mai accesibile oferte.
Cine vrea sa contrazica aceste oferte, nu are decat sa contreze el, cu argumentul lui mai bun, pe colaboratorul de la Wikipedia.
Aici, in aceasta captura-spaniola, se vede "adresa paginii, se vad "limbile" in care poate fi gasit "continut explicativ"despre termenul in discutie, si se vede (in coltul din dreapta jos, ora "ridicarii probei".
Captura variantei in limba engleza
 Aici alaturi avem acum varianta cu continutul explicativ asupra aceluiasi termen (drepturi) dar in limba engleza.
Capturile le fac in asa fel incat sa pot pozitiona pagina in ce priveste limbile in care are variante, cat mai centrata pe litera "r" (de la "Romania".
Acolo unde, apare un cadru (ca la varianta spaniola de deasupra) in care scrie (in cazul asta), "28 mas" (adica, apar inca 28 de limbi daca dai clic pe acel cadru, este probata si para-probata povestea, ca nici acolo, limba romana nu o gasesti.
"Calculatorul" s-a dumirit de mult cu cine sta de vorba, si-mi scoate la intalnire limbile pe care lucrez mai des.
Raspuns la cautarea cu formula "drepturi"

Iata un "biet inceput" din ceea ce iti scoate in cale cautarea in "goagal" cu formula "drepturi" (formula romaneasca echivalenta termenului spaniolesc "derechos" si termenului englezesc "rights").

Eu am deja, constituit, un soi de "depozit" de termeni-lipsa, un "depozit" la care "mobilez" de niste ani buni, si tot e marfa afara de nu stiu daca la un moment dat, nu voi ajunge sa fiu limitat de insasi capacitatea limita a paginii web in sine.

Cine merge in "depozitul" asta (botezat "Enciclopedie politica", gaseste in josul paginii, o "Lista de subpagini" si un "Tabel de termeni-lipsa".
In tabelul de termeni lipsa pun (de regula) ce termeni apuc sa pun, din multitudinea de "termeni-lipsa" pe care ii intalnesc (vreau / nu vreau) la tot pasul, ca si-asa ii pierd, ii uit, dar macar mai "pironesc locului", dintre ei.
In "Lista de subpagini" am apucat sa fac unora dintre "termenii-lipsa" pagina proprie, pagina in care indic "termenul de adus la tratament", "cate o captura-martor" din care sa rezulte ca la data cand l-am luat eu in discutie, chiar nu facea act de prezenta (in timp, probabil ca "golurile romanesti" de prin "internet" se vor umple si atunci, cititorul vazand ca e "plin" unde eu indicam ca e "gol" ar putea spune: "Ce-ai mai nene, esti nebun, nu vezi ca continutul explicativ exista deja?" :)

Se stie (zic eu) ca in ziua de azi, "link"-ul este forma digitala a "indicilor" din cartile analogice.
Astfel ca "pagina digitala" ne permite, diferit de pagina analogica, ca, cu un simplu clic dat pe link sa ne aducem informatia "ascunsa" sub el, sub nas.
Asta ajuta la reducerea gradului polisemantic al cuvantului respectiv, pentru ca iata spre exemplu, cate sinonime se ascunde sub un singur cuvant, sa zicem cuvantul "diplomat"
Am avut si eu nevoia asta, dar te da in zapaceala, ca la fiecare doua trei cuvinte, alt si alt "termen-lipsa"isi face prezenta, si iar trebuie sa-l salvez si pe asta, sa ii fac pagina, sa il traduc, pierzand zile, pana cand pot face ca, termenul in care m-am impiedicat, sa aiba "pagina corespondenta".

Mie spaniola ori romana imi e totuna, as putea la ceea ce scriu in limba romana sa ii pun linkuri care trimit spre paginile spaniole excelent "mobilate", si acolo, sa se dea care s-o da cu capul de pereti.
Dar la ce imi foloseste? Eu am interesul ca omul, roman de-al meu, chiar sa inteleaga la care anume sinonim al respectivului cuvant ma refer, si ce inteles, nu regional, ci cat mai international, are.

Eu am sa incerc sa promovez zilnic, un termen-lipsa, doua.
Si avand cearceaful asta de "introducere" la indemana, cititorul va sti cat de cat la ce sa se astepte, ne mai repetand eu de fiecare data, povestea asta de-aci.

No hay comentarios:

Publicar un comentario