Rationamentul de-a fi

În loc de prefață

Cuvantului ii vine sfintenia (a lui sfintenie) tocmai din inaltul grad polisemantic pe care il are. Oricat ne straduim noi oamenii sa il ...

martes, 27 de diciembre de 2016

Calul domesticit, până la indobitocire, vs mustangul de preerie.

Imi trec ades ochii peste pasajul articolului 2 din Constitutia Democratica a Romaniei si am deja confirmarea, inca de la primii pasi ai "Poporului Roman" inspre preluarea gestiunii, cum s-ar spune in regim de "acord individual" dupa ce amar de vreme imensa majoritate a cetatenilor romani au fost straini actului de gestionare al propriei "bucati de Romanie".
Multora le incalzeste sufletul "arenda", "sub-arenda" sau "sub-sub-arenda" ca si cand "arenda" le-ar fi "proprietate", ca si cand "camasa altuia" le-ar fi "propria camasa".
Cetateanului roman i-a fost atrofiat "gradul de spirit actionarial" (daca o fi ajuns vreodata sa aiba vreun grad procentual de astfel de spirit).



Mustangul de preerie
Gasesc prin enciclopediile lumii ca au existat "cai salbatici", ca au fost domesticiti si ca au redevenit la conditia silvestra, readaptandu-se de la conditia domestica la conditia silvestra imediat ce circumstantele unei asa reveniri s-au intrunit.
Enciclopediile lumii spun despre cal ca a disparut de pe continentul american in pleistocen si ca intamplarea a facut ca europeanul (mai ales spaniol) sa readuca acest animal pe un pamant caruia i s-a adaptat repede si unde, neexistand pradatorii naturali cei creati in mod normal de natura pentru tinerea sub control a unui anumit echilibru, au luat in stapanire (cum s-ar zice, preeriile .
In spaniola, calului reintors de la conditia domestica le conditia silvestra este denumit "cal cimarròn".
Dupa cum putem citi in informatiile in limba romana din pagina dedicata acelei rase de cal cunoscuta sub denumirea de "mustang"
"Mustangul trăia (trăiește) în preeriile nepopulate de om, în herghelii de câteva sute de exemplare (astăzi foarte posibil în număr mult mai restrâns), în care există o ierarhie precisă. În fruntea unei herghelii se află mereu un mascul (armăsarul dominant) care conduce și apără herghelia pe durata deplasării spre alte teritorii și în timpul staționării hergheliei. Pe laturile acesteia se găsesc armăsarii, spre centru femelele (iepele) și în centru se află mânjii și iepele gestante, astfel încât la un atac al prădătorilor să fie cât mai feriți componenții vulnerabili. Herghelia de mustangi are și unul sau mai mulți „cercetași” care au misiunea ca, pe timpul deplasării, să cerceteze terenul și să avertizeze herghelia în cazul eventualelor pericole. Armăsarul conducător (și nu numai) este un animal puternic, curajos în stare de orice pentru a-și apăra herghelia. Spre exemplu el poate pune pe fugă 1-2 lupi sau chiar o panteră, lovind cu toate cele 4 picioare, în timp ce cu dinții caută să-și muște adversarul. Este un animal rezistent atât la temperaturi aproximativ ridicate, cât și la temperaturi scăzute".

Ca si calul, ca si toate vietuitoarele planetei Pamant, si omul (ca specie) a cunoscut viata silvestra .
Avem noi oamenii o vorba cu care ne place sa ne auto-amagim, auto-picurandu-ne in ureche dulcea formula ca "Omul sfinteste locul", dar in realitate, omul spurca tot ce atinge cu mana.

Astfel s-a ajuns ca omul sa rapeasca altor oameni libertatea cea consacrata de Natura, sa ii dreseze si sa ii indobitoceasca, maltratand "subiectul" cei cade in mana, cel putin in mod asemanator maltratarii ce rezulta din inregistrarea video de mai jos:
Revenind la oile noastre, la "spiritul actionarial" din inceputul povestii din acest de fata articol, e de spus ca cetateanul roman asa, precum calul asta din haturi, a fost domesticit pana la indobitocire de catre detinatorii de putere din oranduirile sociale comuniste sau dupa caz, feudaliste, pe care le-a trait.

Si pentru toate astea, nu doar maltratadorul are vina ci si "calul maltratat" care a stat la maltratare ca un bou. Si nu vorbesc aci de calul la propriu, ci la figurat, si nu de cel efectiv incatusat fizic, ci de cel incatusat mental.
De unde romani care sa inteleaga sensul si litera articolului 2 din Constitutia Democratica, cata vreme nici 5% dintre romani nu inteleg sensul sintagmei "suveranitate democratica"

No hay comentarios:

Publicar un comentario